N=1
De titel laat bij wetenschappers misschien al een belletje rinkelen. Niets is mooier dan zelf proefpersoon spelen:) Momenteel bevind ik mij in de omgeving van Calpe in Spanje. Bekend van de vele wielerploegen die hier komende tijd hun trainingskampen gaan afwerken in voorbereiding op volgend seizoen. Naast Mallorca en Tenerife is de omgeving van Calpe populair door zijn verscheidenheid aan trainingsmogelijkheden. Van nagenoeg vlakke ritten tot klimmen van maximaal 10 km, het is allemaal mogelijk.
Naast mijn dagelijkse coachingswerkzaamheden, vakantie houden en genieten van het mooie weer gebruik ik deze weken ook om verschillende trainingen uit te proberen. Hoe belastend voelen intervalblokken bergop rondom omslagpunt en wat is de invloed van verschillende hersteltijden tussen deze blokken? Wat merk ik zelf van deze training de dag erop?
Op één uur fietsen van het appartement bevindt zich hiervoor een uitstekende constante klim. Deze leidt naar het Vall d´Ebo, aanrader als je in de buurt bent! De klim is 8,6 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4%. Op deze klim heb ik vandaag blokjes van 2 minuten gedaan op een vermogen net iets boven mijn omslagpunt. Stevig doortrappen dus, maar niet tot het gaatje. Gevoel 7 a 8 op schaal van 1 tot 10. Hierdoor train ik precies de zone die als ´voor verbetering vatbaar´ uit de test kwam (zie mijn post op facebook van 2 december), maar zorg ik er ook voor dat ik niet teveel vermoeidheid opbouw. Ik wil immers komende dagen ook nog een paar mooie ritten maken;)
In de grafiek zie je het rood mijn hartslag en in het paars het geleverde vermogen. De vermogens tijdens de intervallen heb ik geprobeerd zo constant mogelijk te houden, toch loopt de hartslag elke blokje iets verder op. Dit is een heel normaal verschijnsel en komt voornamelijk door het oplopen van de kerntemperatuur in het lichaam.
Belangrijk voor thuis! Heb jij geen vermogensmeter en doe jij je intervaltraining op de Tacx op een warm zolderkamertje zonder wind? Dan is dit verschijnsel nog een stukje erger. Je doet er dan goed aan om in de eerste blokjes de hartslag onder de aangegeven zone te houden en de laatste blokjes er iets boven. Zo voorkom je dat je tijdens je intervaltraining een steeds lager vermogen gaat leveren en dus inlevert op de kwaliteit van je training!
Natuurlijk ken ik als bewegingswetenschapper N=1. Iedereen is uniek. Hoe ik een training ervaar hoeft natuurlijk niet hetzelfde te zijn als hoe iemand anders deze training ervaart. Daarvoor wordt er door collega-bewegingswetenschappers onderzoek gedaan binnen grotere groepen duursporters. De avonduurtjes worden dan ook vaak gebruikt om zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van de meest recente onderzoeken.